Μερικές φορές είναι εύκολο για τους γονείς να παρατηρήσουν πότε τα παιδιά φαίνεται να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους  και πότε δεν το κάνουν. Το να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας περιγράφεται ως “αυτοεκτίμηση”. Η αυτοεκτίμηση είναι το αποτέλεσμα εμπειριών, που βοηθούν ένα παιδί να αισθάνεται ικανό, αποτελεσματικό και αποδεκτό.

 

Τα παιδιά με αυξημένη αυτοεκτίμηση τείνουν να:

  • αισθάνονται ότι είναι άξια σεβασμού και αποδεκτά.
  • αισθάνονται σίγουρα ότι μπορούν να κάνουν ό, τι αναμένεται.
  • αισθάνονται περήφανα για κάτι που κατάφεραν.
  • σκέφτονται θετικά για τον εαυτό τους.
  • αισθάνονται προετοιμασμένα για τις καθημερινές προκλήσεις.

Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά:

  • κάνουν κακή αυτοκριτική και ασκούν έντονη πίεση στον εαυτό τους.
  • αισθάνονται ανασφαλή ή όχι τόσο καλά όσο άλλα παιδιά.
  • επικεντρώνονται στις φορές που αποτυγχάνουν και όχι σε αυτές που επιτυγχάνουν.
  • στερούνται εμπιστοσύνης.
  • αμφιβάλλουν για την ικανότητά τους να κάνουν τα πράγματα καλά.

 

Γιατί η αυτοεκτίμηση έχει σημασία:

Όταν τα παιδιά αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους, οδηγούνται πιο εύκολα στην επιτυχία, σε όλους τους τομείς, από το σχολείο μέχρι τις φιλίες. Τα θετικά συναισθήματα, όπως η αποδοχή του εαυτού ή η αυτοπεποίθηση, βοηθούν τα παιδιά να δοκιμάζουν νέες προκλήσεις, να αποδέχονται και να αντιμετωπίζουν τα λάθη τους και να προσπαθούν ξανά. Η πίστη στις ικανότητές τους και η υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους βοηθά τα παιδιά να προσπαθούν και να καταφέρνουν το καλύτερο δυνατό.

Αντίθετα, τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να αισθάνονται αβέβαια για τον εαυτό τους. Αν νομίζουν ότι άλλοι δεν θα τα αποδεχτούν, μπορεί να σταματούν να προσπαθούν για να καταφέρουν κάτι. Μπορεί να επιτρέπουν στον εαυτό τους και τους άλλους  να τα αντιμετωπίζουν με ανεπάρκεια και τελικά να ενσωματώνουν αυτή την εικόνα για τον εαυτό τους. Τα παιδιά που δεν αναμένουν να τα καταφέρουν τείνουν να αποφεύγουν τις προκλήσεις, να εγκαταλείπουν εύκολα ή να μην μπορούν να ανακάμψουν από τα λάθη τους.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία. Μπορεί να απομακρύνει τα παιδιά από την προσπάθεια να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις.

 

Πώς αναπτύσσεται η αυτοεκτίμηση:

Σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι μπορεί να πιστεύουν, η αυτοεκτίμηση δεν καλλιεργείται λέγοντας στα παιδιά ότι είναι υπέροχα, ξεχωριστά και σπουδαία, παρόλο που είναι! Το να δίνετε σε ένα παιδί βραβείο κάθε φορά που καταφέρνει κάτι δε βοηθά την αυτοεκτίμησή του. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους, ακόμη και όταν αποτυγχάνουν. Όταν τα παιδιά ανταγωνίζονται, είτε κερδίζουν είτε χάνουν,  κατανοούν ότι είναι η δική τους σκληρή δουλειά και προσπάθεια που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η απόκτηση ενός βραβείου συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση μόνο όταν ένα παιδί αντιλαμβάνεται γιατί το κέρδισε.

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν τα πράγματα για τον εαυτό τους και να αισθάνονται υπερήφανα για το τι μπορούν να κάνουν, αισθάνονται ικανά.

Τα παιδιά νιώθουν αποτελεσματικά, όταν βλέπουν ότι τα καλά πράγματα προέρχονται από τη σκληρή προσπάθεια, το να πλησιάζουν ένα στόχο ή να σημειώνουν πρόοδο. Αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους, όταν βλέπουν πώς έχουν σημασία οι πράξεις τους.

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ότι οι γονείς ή άλλοι κοντινοί άνθρωποι τα κατανοούν και τα αποδέχονται, είναι πιθανό να αποδεχθούν και τα ίδια τους εαυτούς τους. Τα θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους πολλαπλασιάζονται, καθώς οι γονείς επαινούν καλές συμπεριφορές, βοηθούν όταν χρειάζεται και δίνουν ενθάρρυνση και υποστήριξη.

Μοιραστείτε το:
LogoVimataZois

Που είμαστε

Στοιχεία επικοινωνίας

+30 211 4066691
+30 697 4001852
+30 697 3081632

info@vimatazois.gr

Κορνάρου 18, Γέρακας, Τ.Κ. 153 44

(όρια Κάντζας και Γλυκών Νερών)

Ακολουθήστε μας

Copyright 2017 © All Rights Reserved