Η πειθαρχία δεν είναι τιμωρία, όπως πολλοί πιστεύουν. Είναι ένας τρόπος να διδάξετε στο παιδί σας την κατάλληλη συμπεριφορά, χωρίς  να το τιμωρήσετε. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, θα το πειθαρχήσετε με διαφορετικούς τρόπους. Ξεκινήστε θέτοντας ορισμένους κανόνες, που θα είναι σαφείς στο παιδί σας. Κατά την εφαρμογή, να είστε συνεπείς και να ορίσετε κανόνες, που θα ενθαρρύνουν το παιδί να προσπαθεί και να πετυχαίνει. Επιβεβαιώστε πότε το παιδί σας κάνει κάτι σωστό, ώστε να ενθαρρύνετε την καλύτερη συμπεριφορά του.

Μέθοδοι εφαρμογής κανόνων

  1. Καθιέρωση κανόνων οικίας. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ κατάλληλης συμπεριφοράς και ακατάλληλης. Δείξτε στο παιδί σας τι περιμένετε από αυτό, ρυθμίζοντας τους κανόνες του σπιτιού. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ποιες συμπεριφορές είναι εκτός ορίων και τι συμβαίνει όταν παραβιάζεται ένας κανόνας.

Οι κανόνες και οι συνέπειες θα πρέπει να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού σας. Ένα μικρό παιδί μπορεί να χρειαστεί κάποιους κανόνες προκειμένου να μείνει ασφαλές, ενώ ένα μεγαλύτερο παιδί μπορεί να χρειαστεί κανόνες σχετικά με την οριοθέτηση της εξόδου. Να είστε ευέλικτοι να αναπροσαρμόσετε τους κανόνες, καθώς το παιδί σας ωριμάζει ή χρειάζεται νέα όρια.

  1. Δημιουργήστε μια ρουτίνα. Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα όταν υπάρχει μια ρουτίνα, καθώς αισθάνονται πιο ασφαλή και έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν τι θα επακολουθήσει. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας επιμένει σε συμπεριφορές την ίδια ώρα κάθε μέρα ή καταρρέει όταν αισθάνεται κουρασμένο, δώστε σημασία σε αυτές τις πληροφορίες και δημιουργήστε μια ρουτίνα που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτές, που προκαλούν τα ξεσπάσματα.
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα του πρωινού ξυπνήματος και του βραδινού ύπνου, έτσι ώστε το παιδί σας να μπορεί να προβλέψει την ημέρα του.
  • Εάν το παιδί σας έχει μια αλλαγή στη ρουτίνα του (όπως μια επίσκεψη σε κάποιο γιατρό ή μια επίσκεψη το Σαββατοκύριακο), ενημερώστε το εκ των προτέρων.
  • Μερικά παιδιά δεν μπορούν να μεταβούν από τη μία δραστηριότητα στην άλλη χωρίς να αισθάνονται μπερδεμένα. Εάν το παιδί σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, προσθέστε το στη ρουτίνα του.
  1. Εφαρμογή φυσικών και λογικών συνεπειών στις συμπεριφορές του παιδιού. Η εφαρμογή φυσικών συνεπειών μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει μια αίσθηση αιτίας-αποτελέσματος στις συμπεριφορές του και να οικοδομήσει την υπευθυνότητα. Όταν τις εφαρμόζετε, δώστε του τις επιλογές που έχει και ενημερώστε το για το ποιά θα είναι η έκβαση των επιλογών του. Το παιδί σας θα είναι αυτό που θα αποφασίσει τελικά τι θα συμβεί και θα βιώσει τις συνέπειες. Βεβαιωθείτε ότι η συνέπεια είναι κατάλληλη και βοηθά το παιδί σας να μάθει από το λάθος του. Για παράδειγμα, αν στο παιδί σας παίρνει πολύ χρόνο να ετοιμάζεται για μια βόλτα στο πάρκο, τότε η συνέπεια θα είναι να έχει λιγότερο χρόνο για να παίξει όταν φτάσετε στο πάρκο.
  1. Να είστε σταθεροί με τις συνέπειες που εφαρμόζετε. Πολλοί γονείς έχουν τη συνήθεια να κάνουν εξαιρέσεις ή να επιτρέπουν συμπεριφορές, χωρίς να εφαρμόζουν τις συνέπειες. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν ότι θα ακολουθήσετε αυτό  που λέτε και ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν. Δείξτε τους ότι το εννοείτε, επιβάλλοντας συνέπειες κάθε φορά που δεν ενεργούν, σύμφωνα με το αναμενόμενο.
  • Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας έχει μια δικαιολογία ή μπορεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά του. Να είστε σαφής λέγοντας: «Δεν ακολούθησες τον κανόνα, οπότε αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει συνέπεια».
  • Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε συνεπείς με κάθε παιδί. Διαφορετικά, μπορεί να αισθάνονται σαν να τα αντιμετωπίζετε άνισα.

 

Μοιραστείτε το:
LogoVimataZois

Που είμαστε

Στοιχεία επικοινωνίας

+30 211 4066691
+30 697 4001852
+30 697 3081632

info@vimatazois.gr

Κορνάρου 18, Γέρακας, Τ.Κ. 153 44

(όρια Κάντζας και Γλυκών Νερών)

Ακολουθήστε μας

Copyright 2017 © All Rights Reserved