Η συμβουλευτική για τα ζευγάρια είναι μια μορφή θεραπείας που επιδιώκει τη βελτίωση της επικοινωνίας και την επίλυση των προβλημάτων μέσα σε μια στενή σχέση. Σε αντίθεση με την παροχή συμβουλών για θέματα σχέσεων, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ατομικές συνεδρίες, η συμβουλευτική ζευγαριών είναι ένας όρος που εφαρμόζεται στη θεραπεία για δύο άτομα μέσα σε μια σχέση. Οι σύμβουλοι που προσφέρουν αυτή τη μορφή θεραπείας θα σας βοηθήσουν να εργαστείτε υπό τη δυναμική του ζευγαριού. Ενώ η συμβουλευτική ζεύγους είναι ιδανικά κατάλληλη για ζευγάρια που συμμετέχουν στις συνεδρίες μαζί, αν ο σύντροφος είναι απρόθυμος να συμμετάσχει, υπάρχει δυνατότητα να μιλήσετε με έναν σύμβουλο από μόνος σας για να ξεκινήσετε. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο σύντροφός σας θέλει να έρθει σε επαφή, αφού έχετε κάνει κάποιες αρχικές συνεδρίες ή μπορεί να φανεί χρήσιμο να πραγματοποιήσετε ενδιάμεσες συνεδρίες με το σύντροφο.

Μερικά από τα θέματα που θα δουλεύετε, θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των συμβουλευτικών σας συνεδριών, ωστόσο, θα χρειαστεί να κάνετε και κάποια «εργασία στο σπίτι». Συνήθως ο σύμβουλος θα σας ζητήσει είτε να κάνετε μια εργασία είτε να συζητήσετε κάτι συγκεκριμένο όταν φτάσετε στο σπίτι σας. Κατά την επόμενη συνεδρία, θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για την εργασία σας, να συζητήσετε τυχόν προκλήσεις που αντιμετωπίσατε και πώς αισθανθήκατε με αυτή την εμπειρία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όταν απευθύνεστε σε ένα σύμβουλο για ζευγάρια δεν θα σας πει απλά τι να κάνετε. Ο σύμβουλός σας δεν θα προσφέρει την προσωπική του γνώμη και δεν θα σας πει εάν θα πρέπει να χωρίσετε ή όχι. Ο ρόλος ενός συμβούλου ζευγαριών είναι να διευκολύνει την αλλαγή και την επίλυση των καταστάσεων και των συμπεριφορών, βοηθώντας σας τόσο να επικοινωνήσετε πιο αποτελεσματικά όσο και να φτάσετε στα δικά σας συμπεράσματα υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία.

Αν νιώθετε αμήχανα να συζητήσετε ιδιωτικά θέματα με έναν ξένο, να έχετε κατά νου ότι ο σύμβουλός σας δεν είναι εκεί για να σας επικρίνει. Μπορείτε να αισθάνεστε καθησυχασμένοι ότι οι συμβουλευτικές σας συνεδρίες θα πρέπει να είναι ένας χώρος εμπιστευτικός, χωρίς κρίση, όπου μπορείτε να διερευνήσετε τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας ανοιχτά.

Όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση ή σε ένα γάμο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι εύκολο να πέσουμε σε μια παγίδα όπου ο ένας δεν ακούει τον άλλο ή δεν επικοινωνούμε με σαφήνεια τις ανάγκες μας.

Μερικές φορές το να μιλήσουμε σε κάποιον που δεν έχει καμία σχέση με τον εαυτό μας ή τον σύντροφό μας, είναι το μόνο που χρειάζεται για να αποκτήσουμε μια πιο ξεκάθαρη προοπτική. Η συμβουλευτική ζευγαριών προσφέρει την ευκαιρία να μιλήσετε σε κάποιον που δεν έχει προκαταλήψεις για το ποιοι είστε ως ζευγάρι, με το πρόσθετο πλεονέκτημα να διδαχθείτε δεξιότητες και να καθοδηγηθείτε μέσω των δικών σας ανησυχιών.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ανησυχίες που μπορεί να σας οδηγήσουν σε κάποιο σύμβουλο ζευγαριών, από την έλλειψη επικοινωνίας μέχρι την προδοσία ή μια εξωσυζυγική σχέση. Κάθε κατάσταση είναι μοναδική, ωστόσο κάποια κοινά θέματα που μπορούν να διερευνηθούν μέσω της παροχής συμβουλών για ζευγάρια περιλαμβάνουν:

• έλλειψη εμπιστοσύνης
• προδοσία ή απιστία
• ζήλια
• έλλειψη επικοινωνίας
• οικονομικά θέματα
• εργασιακό άγχος
• διαφορετικές σεξουαλικές ανάγκες ή άλλα σεξουαλικά ζητήματα
• οικογενειακές συγκρούσεις
• διαφορετικοί στόχοι και αξίες
• διαφορετικά στυλ γονικής μέριμνας
• αλλαγές στη ζωή

Το ξεκίνημα οποιασδήποτε μορφής παροχής συμβουλών πολλές φορές μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά συνήθως οι άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να ξεκινήσουν συμβουλευτική ζευγαριών από ατομική θεραπεία. Ο λόγος είναι ότι αντί να αποκαλύπτετε τις εσωτερικές σας ελπίδες και τους φόβους σας σε έναν ξένο, ο σύντροφός σας θα βρίσκεται στο απέναντι κάθισμα, έτοιμος να διαφωνήσει και ενδεχομένως να επικρίνει τις απόψεις σας. Ο σύντροφός σας ήδη γνωρίζει τόσα πολλά για εσάς από την μεταξύ σας καθημερινότητα, ώστε η κατάθεση της ψυχής ή των μυστικών σας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε αμηχανία. Υπάρχει και ο πρόσθετος φόβος ότι η αλήθεια θα αναστατώσει το σύντροφό σας, με αποτέλεσμα να κάνει μια ήδη κακή κατάσταση ακόμα χειρότερη. Επιπλέον, παρόλο που εξ αρχής γνωρίζετε ότι ο θεραπευτής είναι αμερόληπτος, υπάρχει η σκέψη και ο φόβος ότι μπορεί να πάρει το μέρος του ενός συντρόφου. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε ότι η συμφωνία για τη θεραπεία από μόνη της δείχνει ότι νοιάζεστε.

Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και έτσι, η στιγμή που θα επιλέξετε να αναζητήσετε βοήθεια, εξαρτάται από τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε. Εάν ανησυχείτε για τη σχέση σας (για οποιονδήποτε λόγο) και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα, είναι πιθανό ότι θα επωφεληθείτε από την παροχή συμβουλών για ζευγάρια.

Για κάποιους, η πρόταση της παροχής συμβουλών για ζευγάρια θεωρείται «τελευταία λύση» για να σώσει μια σχέση ή έναν γάμο. Ενώ φυσικά αυτό συμβαίνει μερικές φορές, δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου τα πράγματα φτάσουν τόσο άσχημα, πριν προσπαθήσετε να προσεγγίσετε ένα σύμβουλο για ζευγάρια. Πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν τις συμβουλευτικές συνεδρίες ως έναν τρόπο να διατηρήσουν τη σχέση τους υγιή και να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, που μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε σοβαρές αντιθέσεις.

• Κατανοήσετε πώς οι εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι οικογενειακές αξίες, η θρησκεία, ο τρόπος ζωής και ο πολιτισμός επηρεάζουν τη σχέση σας.
• Αναλογιστείτε το παρελθόν και πώς λειτουργούν οι μαθημένοι τρόποι συμπεριφοράς στο παρόν.
• Επικοινωνήσετε με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο.
• Μάθετε πώς και γιατί οι διαμάχες κλιμακώνονται.
• Διαπραγματεύεστε και να επιλύετε τις συγκρούσεις.

Καθώς οι σας συνεδρίες προχωρούν, εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να βρείτε τρόπους να ξεπεράσετε τα προβλήματά σας, ή μπορεί να αποφασίσετε ότι είναι καιρός να ακολουθήσετε χωριστούς δρόμους. Όποια και αν είναι η απόφαση, η παροχή συμβουλών θα σας προσφέρει το χώρο και το χρόνο για να αναπτύξετε εκ νέου την επικοινωνία και να αποφασίσετε τι θα θέλατε να γίνει στο μέλλον και για τους δυο σας.

Μοιραστείτε το: